Ali-Bey v1.1.4
Novetats a la versió 1.1.4
Errors esmenats/millores:
- Afegit camp protocol de georeferenciació a versions de topònims. Aquest camp permet especificar el protocol seguit durant la georeferenciació.
- Afegit enllaços a camps de Darwin Core dels camps que ténen una correspondència amb l'estàndard tant de Topònims com de Versions de topònims, com a pas previ a permetre le importació/exportació de i cap a Darwin Core
- Afegits camps descripció a Tesaures, així com a cada element individual dels tesaures.
- En filtrar un grup de Topònims des del filtre del llistat de Topònims, es fa zoom al mapa als elements seleccionats.
- L'esborrat de qualsevol element de l'aplicatiu es restingeix a administradors.
- Afegit botó de còpia de Versions de topònims. Aquest botó replica els camps d'una versió a una altra per reduïr la feina d'edició.
- S'ha afegit una ajuda visual que destaca al mapa el Topònim seleccionat, tant per clic directe sobre el mapa com clicant s'obre la icona de llargavista a la taula de topònims.
- S'ha afegit una comprovació que llista noms de topònims similars en afegir un Topònim, per evitar en la mida del possible afegir accidentalment topònims repetits.
Ali-Bey és una eina de georeferenciació de topònims, creada originalment per al Museu de Ciències Naturals de Barcelona - MCNB. Permet desar, indexar i consultar topònims, que inclouen geometria, i suporta diverses versions de cadascun dels topònims. Ali-Bey està fet amb Django. L'aplicació disposa d'una API que permet fer consultes sobre les dades. L'API és un projecte separat i es pot trobar aquí.
La plataforma per a treballs en cartografia i georeferenciació
La cartografia està present en gairebé tots els àmbits d’activitat del museu: col·leccions, recerca, publicacions, exposicions, etc. Ali-Bey és el recurs desenvolupat per donar suport a les necessitats d’indexar i reconèixer recursos cartogràfics útils inicialment pels projectes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Avui dia ja és una eina compartida per altres institucions.
Un projecte especialment actiu en museus d'història natural és la georeferenciació retrospectiva de les mostres de col·leccions. La immensa majoria de mostres són anteriors a la generalització del posicionament per satèl·lit i tenen assignada una referència del lloc de recol·lecció basada en les dades textuals de les etiquetes. Convertir topònims i descripcions de posicionament respecte topònims en un punt de coordenades sobre un mapa és l’acció de qualitat que definim com a georeferenciació.
Desar la traça d’aquestes estimacions de georeferenciació permet:
- la reutilització posterior de les dades per augmentar l’eficiència de la georeferenciació.
- garanteix la coherència entre si de les dades de localització de les mostres de col·leccions.
- eventualment permet revisar la qualitat de la pròpia georeferenciació.
Autors recursos
- Desenvolupadors: Agustí Escobar (versió actual), Victor Garcia (versió inicial)
- Disseny conceptual: Arnald Marcer (CREAF), Francesc Uribe (Museu de Ciències Naturals de Barcelona).
Com citar el programari
Marcer A., Escobar A., Garcia V. and Uribe F. (2019) Georef. Github repository https://github.com/aescobarr/nhc-georef
Llicència
Aquest programari es distribueix amb la llicència GNU General Public License v3.0.
Agraïments
Moltes gràcies a Miguel Martínez( Auupa ) per la seva ajuda integrant el programari a l'infrastructura del MCNB.